• Post Reply
  • Bookmark Topic Watch Topic
  • New Topic

Not Able to see Tomcat 6 Welcome Page

 
Henry Versemann
Greenhorn
Posts: 6
  • Mark post as helpful
  • send pies
  • Quote
  • Report post to moderator
I have installed Java 6, Eclipse Galileo, and Tomcat 6.0.26 on my Win XP machine and have I think correctly also setup JRE_HOME, JAVA_HOME, and CATALINA_HOME environment variables. I have setup Tomcat on port 8282, by changing the connector port number in server.xml to 8282. I have added Tomcat as a server within Eclipse and seem to be able to successfully start and stop it through the server tab within Eclipse. Below is console output occurring at startup:

Mar 15, 2010 8:58:40 AM org.apache.catalina.core.AprLifecycleListener init
INFO: The APR based Apache Tomcat Native library which allows optimal performance in production environments was not found on the java.library.path: C:\Sun\Java\jre6\bin;.;C:\WINDOWS\Sun\Java\bin;C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C:/Sun/Java/jre6/bin/client;C:/Sun/Java/jre6/bin;C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\System32\Wbem;C:\Program Files\Windows Imaging\;C:\Program Files\QuickTime\QTSystem\;C:\Sun\Java\jdk1.6.0_18\bin
Mar 15, 2010 8:58:41 AM org.apache.coyote.http11.Http11Protocol init
INFO: Initializing Coyote HTTP/1.1 on http-8282
Mar 15, 2010 8:58:41 AM org.apache.catalina.startup.Catalina load
INFO: Initialization processed in 1158 ms
Mar 15, 2010 8:58:42 AM org.apache.catalina.core.StandardService start
INFO: Starting service Catalina
Mar 15, 2010 8:58:42 AM org.apache.catalina.core.StandardEngine start
INFO: Starting Servlet Engine: Apache Tomcat/6.0.26
Mar 15, 2010 8:58:42 AM org.apache.coyote.http11.Http11Protocol start
INFO: Starting Coyote HTTP/1.1 on http-8282
Mar 15, 2010 8:58:42 AM org.apache.jk.common.ChannelSocket init
INFO: JK: ajp13 listening on /0.0.0.0:8009
Mar 15, 2010 8:58:42 AM org.apache.jk.server.JkMain start
INFO: Jk running ID=0 time=0/78 config=null
Mar 15, 2010 8:58:42 AM org.apache.catalina.startup.Catalina start
INFO: Server startup in 1028 ms


The problem I'm having is that when I try to go to the Tomcat 6 welcome page mentioned in the documentation after starting Tomcat I get this output:

HTTP Status 404 - /
--------------------------------------------------------------------------------
type Status report
message /
description The requested resource (/) is not available.
--------------------------------------------------------------------------------
Apache Tomcat/6.0.26


In the console output above I don't specifically see anything that looks like an error, but since I'm a beginner at this maybe I'm missing something. I would very much appreciate any suggestions on how to solve or better diagnose this problem. Thanks.

Henry


 
William Brogden
Author and all-around good cowpoke
Rancher
Posts: 13073
6
  • Mark post as helpful
  • send pies
  • Quote
  • Report post to moderator
Thats what I hate about running Tomcat through an IDE, you cant tell whats going wrong.

Did you install Tomcat as a service or as an application?

Bill
 
Misha Ver
Ranch Hand
Posts: 470
  • Mark post as helpful
  • send pies
  • Quote
  • Report post to moderator
Henry Versemann wrote:I have setup Tomcat on port 8282, by changing the connector port number in server.xml to 8282


How exactly you did it? Did everything worked before this change?


Henry Versemann wrote:
The problem I'm having is that when I try to go to the Tomcat 6 welcome page mentioned in the documentation after starting Tomcat I get this output


What exact URL you are trying to access?
 
Henry Versemann
Greenhorn
Posts: 6
  • Mark post as helpful
  • send pies
  • Quote
  • Report post to moderator
OK I'm just trying to display the Tomcat welcome page at this point to test to see if tomcat is installed correctly, as I've seen suggested in one or more tutorials that I've looked at, and will respond to my url inputs. First below is the eclipse console output when I start up Tomcat:


Mar 15, 2010 11:29:58 AM org.apache.catalina.core.AprLifecycleListener init
INFO: Loaded APR based Apache Tomcat Native library 1.1.20.
Mar 15, 2010 11:29:58 AM org.apache.catalina.core.AprLifecycleListener init
INFO: APR capabilities: IPv6 [true], sendfile [true], accept filters [false], random [true].
Mar 15, 2010 11:29:59 AM org.apache.coyote.http11.Http11AprProtocol init
INFO: Initializing Coyote HTTP/1.1 on http-8282
Mar 15, 2010 11:29:59 AM org.apache.coyote.ajp.AjpAprProtocol init
INFO: Initializing Coyote AJP/1.3 on ajp-8009
Mar 15, 2010 11:29:59 AM org.apache.catalina.startup.Catalina load
INFO: Initialization processed in 590 ms
Mar 15, 2010 11:29:59 AM org.apache.catalina.core.StandardService start
INFO: Starting service Catalina
Mar 15, 2010 11:29:59 AM org.apache.catalina.core.StandardEngine start
INFO: Starting Servlet Engine: Apache Tomcat/6.0.26
Mar 15, 2010 11:29:59 AM org.apache.coyote.http11.Http11AprProtocol start
INFO: Starting Coyote HTTP/1.1 on http-8282
Mar 15, 2010 11:29:59 AM org.apache.coyote.ajp.AjpAprProtocol start
INFO: Starting Coyote AJP/1.3 on ajp-8009
Mar 15, 2010 11:29:59 AM org.apache.catalina.startup.Catalina start
INFO: Server startup in 746 ms


The following is the response I get from IE when I type this URL: http://localhost:8282/


HTTP Status 404 - /
________________________________________
type Status report
message /
description The requested resource (/) is not available.
________________________________________
Apache Tomcat/6.0.26

Below are my environment variables:

CATALINA_HOME = C:\Tomcat\apache-tomcat-6.0.26
JAVA_HOME = C:\Sun\Java\jdk1.6.0_18
JRE_HOME = C:\Sun\Java\jre6
Path = C:\Sun\Java\jdk1.6.0_18\bin;C:\Tomcat\apache-tomcat-6.0.26\bin … relevant portion only

I apologize in advance if I've missed anything that would be obvious to someone more experienced than myself. Let me know what you think I should try next. Thanks.

Henry


 
Bear Bibeault
Author and ninkuma
Marshal
Pie
Posts: 65216
95
IntelliJ IDE Java jQuery Mac Mac OS X
  • Mark post as helpful
  • send pies
  • Quote
  • Report post to moderator
I've moved this to the IDEs forum because, as William pointed out, running in an IDE has little to do with running Tomcat for real.
 
David Newton
Author
Rancher
Posts: 12617
IntelliJ IDE Ruby
  • Mark post as helpful
  • send pies
  • Quote
  • Report post to moderator
If you're running it from within Eclipse I don't think the default startup webapp/pages are available. Try actually doing something.
 
  • Post Reply
  • Bookmark Topic Watch Topic
  • New Topic